STEM workshops
De voorbije jaren ontwikkelden we 12 workshops voor het 5e leerjaar. Dat deden we in nauwe samenwerking met onze kennispartners: Hidrodoe, Thomas More en Natuur&Wetenschap.
- Energie – Ontdek de fascinerende wereld van energie: hoe het werkt, de beste energiebronnen, en hoe we steden energievriendelijker kunnen maken.
- Wat en hoe van energie?
- Energiestad
- De beste energie!
- Klimaat – Leer alles over de toekomst van ons klimaat, alternatieve voedselbronnen, en hoe we afval als grondstof kunnen hergebruiken.
- Het klimaat achterna
- Wat eten we morgen: alternatief voedsel
- Afval als grondstof
- Circulaire economie – Dompel je onder in duurzame innovatie en ontdek hoe we materialen kunnen hergebruiken en bijdragen aan een circulaire economie.
- Telemetrie
- *s’TOF’
- Kleding pimpen
- Digitalisering – Maak kennis met de nieuwste digitale trends en technologieën zoals virtual reality, augmented reality, en deep fakes.
- Deep fake
- Lekverlies: digitale watermeter
- VR & AR
Elke workshop is ontworpen om op een speelse en interactieve manier cruciale vaardigheden aan te leren en leerlingen klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst. Samen ontdekken we hoe wetenschap, technologie, duurzaamheid en creativiteit hand in hand gaan!
Er zijn op dit moment nog 11 extra workshops in opbouw die zich richten op het secundair onderwijs.
- We richten ons op de ontwikkeling van nieuwe workshops binnen de thema’s pharma, biotech en gezondheidszorg. Met de ervaring van Natuur en Wetenschap, zoals het “S4K”-project in samenwerking met VIB.
- Circulaire Economie, Klimaat en Energie: Twee workshops, ontwikkeld in samenwerking met Klimaatlink (UA) en de Faculteit Design Wetenschappen (UA), waarbij jongeren actief aan de slag gaan met deze actuele thema’s.
- Duurzame Logistiek en Digitale Economie: Twee workshops, samen met Nike en hun educatief logistiek centrum LITC, over de impact van duurzame logistiek en de digitale economie.
- Digitalisering in Gezondheidszorg: Twee workshops, ontwikkeld met Johnson & Johnson, die focussen op digitalisering binnen de gezondheidszorg met toepassingen van AR/VR.
- Circulariteit en Recycling/Upcycling: Twee workshops, in samenwerking met Aurubis en andere Kempense bedrijven, over circulariteit en de mogelijkheden van recycling en upcycling.
- Een negende workshop is specifiek opgezet voor buitengewoon secundair onderwijs en handelt over de functie van windmolens.
Daarnaast werken we samen met MTECH+ aan twee STEM-workshops die specifiek de technologische aspecten van STEM verder belichten, zoals vermeld in onze ambities voor verbreding. We zullen ook workshops uitwisselen met partners zoals RVO Society, Edison, Brightlab, J&J, Aurubis, MTECH+ en andere STEM-academies om onze inhoud te verrijken en te diversifiëren. Deze initiatieven dragen bij aan een gevarieerd en relevant aanbod van STEM-onderwijs en versterken onze samenwerking met diverse partners.
Bijzondere methodiek
Veel STEM-academies in Vlaanderen bereiken slechts een kleine groep kinderen of jongeren. Neteland STEM-land wil alle kinderen van alle basisscholen van alle gemeenten uit de regio de kans te geven voor een zeer lage prijs een STEM-academie te volgen. Na de eerste jaren werd niet minder dan 71% van alle potentiële kinderen bereikt! Een enorme game-changer in het STEM-landschap. We doen dat door “professor Gobelijn” (één van onze medewerkers) op voorhand de klassen in te sturen en daar samen met een netwerk van leerkrachten kinderen/jongeren al warm te maken voor STEM. Binnenschools (en eigentijds) werven … en buitenschools organiseren dus.
Contact
Neteland
Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O
Grobbendonk
Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O
Olen
Dorp 1
225O Olen
O14 27 31 11
Herentals
Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O
Herenthout
Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21
Vorselaar
Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1