Ketenaanpak

Wie komt in aanmerking?

  • Jongere tussen 14 en 25 jaar
  • Verblijft in regio Neteland
  • Stelt risicovolgedrag, dit wil zeggen gedrag dat mogelijke negatieve gevolgen voor zichzelf en/of zijn omgeving heeft
    En/of is betrokken bij overlast of een overlastpleger is
  • Problemen ervaart op één of meerdere levensdomeinen

Wie meldt aan?

Hulpverleningsinstanties, outreachers, GAS-bemiddelaar, scholen of lokale politie kunnen aanmelden via bovenstaand aanmeldingsformulier.

Een aanmelding kan ook vooraf anoniem worden besproken met de projectcoördinator SAMEN.

Wat doet SAMEN?

De casusregisseur van SAMEN coördineert de betrokken hulp- en dienstverlening en installeert gepaste hulpverlening indien nodig. Er wordt gewerkt op een aanklampende en emancipatorische manier en streven naar maximale transparantie.

Hoe?

1. Meldingsfase

Aanmelding door partner via aanmeldingsformulier.

2. Verkenningsfase

Na het verkrijgen van het aanmeldingsformulier screent de casusregisseur samen met de projectcoördinator het dossier volgens de opgestelde criteria.

Vervolgens plant de casusregisseur een intakegesprek samen met de aanmelder en de jongere. Tijdens het intakegesprek informeert de casusregisseur de jongere over het verloop van een SAMEN traject. De jongere tekent de engagementsverklaring, bij minderjarigen tekenen ook de ouders.

3. Actiefase

Na het intakegesprek plant de casusregisseur één tot meerdere gesprekken met de jongere en zijn ouders om zo een eerste multidisciplinair overleg voor te bereiden. Tijdens deze gesprekken peilt hij naar de motivatie en hulpvraag bij de jongere en bij de ouders. Aan de hand van specifieke methodieken brengen we de noden en behoeften in beeld.

Zo komen de gewenste partners om te betrekken bij een eerste netwerktafel in beeld. Tenslotte beslist de jongere wie er vanuit deze context zal aan deelnemen.

Tijdens de netwerktafel wordt er een concreet plan van aanpak opgesteld in nauw overleg met de cliënt en partners. In dit plan worden er doelen gesteld met daarbij horende taakverdeling en timing.

Opvolging van het plan van aanpak gebeurt door de casusregisseur. Hij houdt doorheen het traject regelmatig contact met de jongere en de andere leden die aanwezig waren op de netwerktafel.

Het opgestelde plan van aanpak wordt minstens elke drie maanden, of sneller indien nodig, geëvalueerd.

In deze processtap zetten de partners, cliënt en zijn omgeving de punten uit het plan van aanpak om in acties. Waar nodig worden de prioriteiten verlegd of het plan van aanpak aangepast.

De casusregisseur bewaakt dit proces door vastgelopen hulpverlening te (her)activeren of bestaande hulpverlening te optimaliseren.

4. Evaluatiefase

Het traject wordt afgerond

  1. als alle doelstellingen in plan van aanpak zijn bereikt
  2. als het systeem op elkaar afgestemd is
  3. als de cliënt geen hulpvraag meer heeft

Wanneer de jongere tijdens een traject onbereikbaar is, blijft de casusregisseur gedurende 3 maanden de cliënt bellen, sms’en of mailen of herstelt deze het contact via de context of betrokken partners.

Door aanklampend te werken geeft de casusregisseur de cliënt de kans om het traject terug op te pikken.

5. Vervolgfase

Gedurende 6 maanden na afsluit kan zowel de jongere, zijn context als de partners vragen om het traject her op te starten.


Neem contact op

Heb je vragen over dit project? Neem contact op met:

Bieke Parmentier
Projectcoördinator SAMEN
Samenwerkingsverband Neteland
Team Integrale Veiligheid
Molenvest 19 – 2200 Herentals
0499 546 434
bieke.parmentier@regioneteland.be

Caro Soontjens
Casusregisseur SAMEN
Samenwerkingsverband Neteland
Team Integrale Veiligheid
Molenvest 19 – 2200 Herentals
0499 653 737
caro.soontjens@regioneteland.be