Ontdek Neteland

Het Neteland is een groene regio in het hartje van de Antwerpse Kempen. Een fikse wandeling in de bossen, fietsen langs landelijke wegen, kuieren langs prachtige historische gebouwen of rustig peddelen met de kano op de Kleine Nete … Het kan allemaal in het Neteland.

De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar bieden samen heel wat mogelijkheden voor ontspanning en vertier.

Je kan bij ons terecht voor een prachtig wandelnetwerk, een (ont)spannende fietszoektocht of een doedag vol water. Onze regio biedt een unieke mix tussen historisch erfgoed, wonderbaarlijk veel water en uitgestrekte groene ruimtes. Het Neteland laat je relaxen maar ook actievelingen komen er aan hun trekken.

EEN BEZOEK AAN…

Grobbendonk

Samen met Bouwel heeft Grobbendonk een rijk verleden waarvan de geschiedenis teruggaat tot voor het begin van onze jaartelling. Grobbendonk staat bekend om haar groots diamantverleden. En daarbovenop ligt de bodem vol Gallo-Romeinse artefacten.

Grobbendonk is een erg ondernemende gemeente. De zone rond de E313 en het Albertkanaal staat bol van bedrijvigheid. Het gebied rond het ‘Hof van Grobbendonk’, de watermolen en Priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon, waar de kleine Nete de bijrivier Aa omarmt, is dan weer ronduit schilderachtig.

grobbendonk

Herentals

In Herentals is het aangenaam wonen, werken en ontspannen. Het groene noorden is bijzonder mooi met prachtige natuurgebieden, duinen en bossen van de Kempense Heuvelrug en de kabbelende Kleine Nete.

Herentals is ook een waar buitensportparadijs met tal van waterattracties zoals het Netepark en Hidrodoe. De stad dankt de titel ‘historische hoofdstad van de Kempen’ aan haar rijke verleden en fraaie historische monumenten. Denk maar aan het Boerenkrijgmonument en de Lakenhal op het grote Marktplein, het oude Gasthuis en naastgelegen kasteel Le Paige of het pittoreske Begijnhof.

Herenthout

Uitbundig feestvieren, genieten van het fraaie landschap en lekker ontspannen in een eeuwenoude herberg: in ‘stoetersdorp’ Herenthout kan het allemaal. ‘Peer Stoet’ is de mascotte van de oudste georganiseerde carnavalstoet van het land. Ook landschappelijk heeft de gemeente heel wat te bieden. Denk maar aan de prachtige natuur rond de Merodese bossen, de Wimpe en ’t Schipke waar de film ‘Pallieter’ werd gefilmd. Ook het kasteel van Herlaer en de kapel van Uilenberg zijn bakens in het straatbeeld van Herenthout.

Olen

Al ruim 5OO jaar is Olen in de ban van Keizer Karel. Talrijke volksverhalen en monumenten houden de roemruchte bezoeken van de keizer aan dit dorp in ere. Met onder meer de Olense Cité, het typische dorpsplein met de pottenfontein ‘met drie oren’ en de Buulmolen beschikt het gezellige dorp over een fraai patrimonium. Olen is een bruisende gemeente waar het hele jaar door heel wat te beleven valt. Denk maar aan Gladiolen, het Boerkesfeest, het kleinkunstfestival en het kinderfestival Keizer Kriek. Ook de Olense Kartoenale heeft de gemeente mee op de kaart gezet. Jaarlijks nemen cartoonisten over heel de wereld deel aan deze internationale cartoonwedstrijd. De cartoons kan je bekijken op twee windturbines aan het sluizencomplex en tijdens een jaarlijkse tentoonstelling.

Vorselaar

Bezoekers houden van de rust en het groen in Vorselaar. Als ze er heerlijk wandelen of fietsen, duikt de letter K vaak op: bij het Kasteel, een prachtige, middeleeuwse waterburcht en bij de Kaak, een eeuwenoude schandpaal op het Marktplein. Maar denk ook aan het indrukwekkende Klooster, centrum van het katholieke onderwijs in Vlaanderen, de Kerk en talloze Kapelletjes. Kardinaal van Roey woonde er in De Schranshoeve. Maar de K staat ook voor Karaat van de diamantnijverheid en Kampioenendorp, thuis van gouden schoen Lucien Olieslagers, Bart Wellens, Ward Sels en Fons Brydenbach.

HET LAND VAN…

De natuur

Het Neteland is bij uitstek een groene plattelandsregio waarin grote natuurgebieden, hectaren weides en zuurstofrijke bossen nog grote delen van het landschap bepalen. Van televisie ken je ongetwijfeld volgende natuurkenners én Netelanders: Bartel Van Riet, Hans Van Dijck en Joeri Cortens.

Het water

Het Neteland beschikt over heel wat waterlopen. Niet alleen door de idyllische Kleine Nete en de Aa die samenvloeien in een prachtige natuuromgeving, maar ook door het Albertkanaal en haar sluizencomplex, de nog werkende watermolen en watertorens, de waterwinning van PIDPA en het water-doe-centrum Hidrodoe.

De sport

Hou je van sporten? Dan kom je in het Neteland flink aan je trekken dankzij het ruime aanbod aan sportinfrastructuur, de vele sportwedstrijden die er georganiseerd worden en de talrijke kampioenen. Wist je trouwens dat wereldkampioen motorcross René Baeten, gouden schoen Lucien Olieslagers, Daviscup-coach Johan Van Herck, de familie Verlooy (paardensport), de ijshockeytop (HYC) en atleten zoals Fons Brydenbach, Denise Verhaert, Marleen Mols allemaal Netelanders zijn? In het wielrennen ken je ongetwijfeld het natour-criterium en de GP Rik Van Looy in Herentals, de veldritten of de Herman Vanspringel Diamond in Vorselaar maar ook de kampioenen die hier wonen: Rik Van Looy, Herman Vanspringel, Ward Sels, Daniël Willems, Jan Bakelants, Jurgen Van den Broeck en de toppers uit het veld zoals Bart Wellens, Erwin Vervecken, Sanne Cant en Wout Van Aert.

Ambachten & nijverheden

Het Neteland is gekend omwille van zijn diamantnijverheid maar ook zwaardere industrieën zoals de ijzergieterij in Herentals, de (koper)fabrieken van Olen en de industriezones rond het Albertkanaal. In het landschap vind je nog tekenen van de ontginning van ijzermaal in de Aa-vallei. Daarnaast onderhouden heel wat landbouwers grote delen van het groengebied. De Lakenhal is nog een relict van de lakennijverheid. Maar ook kleinere ambachten zoals schoenenfabrikant Ferdinand Van Hilst hadden een invloed op het ondernemerschap in onze regio.

Erfgoed & religie

Wist je dat Kardinaal Van Roey, bisschop Jan De Bie en Pater Kristiaan uit het Neteland afkomstig waren? De regio staat nog bol van religieuze relicten en tradities. In het straatbeeld kan je er niet naast kijken: tientallen kapelletjes in de gehuchten, kloosters, een Begijnhof … het Neteland staat bol van religieus erfgoed. Talrijke musea zijn de moeite waard om te bezoeken.

Spel & plezier

Kinderen kunnen zich uitleven in het Neteland. Denk maar aan Hidrodoe, het Netepark, binnenspeeltuin De Kloek, bowlingcenters, kinderboerderijen zoals de Lenteheide en ’t Karrewiel, een overdekte ijspiste, 71 speelplekken, enz.

Contact

Neteland

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Grobbendonk

Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O

Olen

Dorp 1
225O Olen
O14 27 31 11

Herentals

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Herenthout

Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21

Vorselaar

Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1