Naar een regionale kansenpas: UiTPAS

Laatste update: 23 maart 2022

De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar zetten in op regionaal en structureel samenwerken rond vrijetijdsparticipatie met als doel het wegwerken van participatiedrempels voor personen in armoede, het verbreden van het vrijetijdsaanbod en het stimuleren van vrijetijdsparticipatie. Om dit doel te bereiken is gekozen om vanaf 2023 te starten met het UiTPAS-systeem.

De UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor vrije tijd die mensen beloont door deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten zoals sport, cultuur en jeugdwerk. UiTPAS dient ook om mensen in armoede aan te moedigen om meer deel te nemen aan vrijetijdsparticipatie. Deze pas werd in vele gemeenten en regio’s in Vlaanderen al op een succesvolle manier geïmplementeerd en nu komt ook regio Neteland aanlopen om mee in te stappen in het UiTPAS verhaal.

Het doel is om op 1 januari 2023 officieel van start te kunnen gaan met de UiTPAS in regio Neteland. Neteland kiest ervoor om bij aan te sluiten bij de bestaande UiTPAS-regio Kempen. Deze regio bestaat uit 7 Kempense gemeenten: Beerse, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout en Vosselaar en sinds 2021 ook Hoogstraten en Lille. De cultuurregio Stuifzand (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie) zet momenteel ook stappen om zich bij UiTPAS Kempen aan te sluiten. Ook Merksplas komt erbij. Samen met hen zal UiTPAS-regio Kempen dus 20 gemeenten tellen.

Dankzij deze samenwerking tussen de gemeenten zullen mensen met een UiTPAS van zoveel mogelijk voordelen kunnen genieten met hun nieuwe kaart.

Op het moment worden verschillende medewerkers in Neteland opgeleid om de overgang naar het UiTPAS-systeem te kunnen maken. De werkgroep communicatie is ook hard aan het werk om alle informatie over de nieuwe pas rond te sturen en de UiTPAS te promoten. In april zal de samenwerkingsovereenkomst tussen UiTPAS Kempen en publiq op de gemeenteraden van Neteland besproken worden.

Contact

Neteland

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Grobbendonk

Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O

Olen

Dorp 1
225O Olen
O14 26 31 11

Herentals

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Herenthout

Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21

Vorselaar

Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1