Netwerkmoment Thomas More & secundaire scholen Neteland

24 januari 2023 – vanaf 16u30
Thomas More campus Vorselaar, Lepelstraat 2 (parkeren kan in Mgr. Donchelei, Kerkstraat, Lepelstraat of centrumparking naast bibliotheek – Nieuwstraat 15)

Op 24 januari 2023 organiseren we speciaal voor u als leerkracht een netwerkmoment vanuit het nieuwe STEM-partnerschap binnen onze regio. Alle vakleerkrachten uit jouw vakgebied (KOSH, KVRi en De Vesten) maar ook de collega’s vanuit de Thomas More hogeschool zijn uitgenodigd. Meteen na school organiseren we een boeiend netwerkmoment met een gezellige receptie. Schrijf snel in, voor 23 december via het formulier hieronder !

Programma 24 januari

Vanaf 16u30       Onthaal en inloopmoment in het V-lab

17u00                 Verwelkoming, presentatie STEM-partnerschap (en het fablab)

17u30                 Co-creatie (evt. per graad of per vakgebied) over noden en uitdagingen in STEM-gerichte vakken

18u30                 Einde/netwerkmoment

De inschrijvingen voor dit netwerkmoment zijn afgesloten.

Wat meer achtergrondinformatie alvast:

Neteland STEM-land: een absolute meerwaarde voor het STEM-onderwijs in de regio Neteland

Begin dit jaar werd Neteland STEM-land boven de doopvont gehouden in het interactieve water-doe-centrum Hidrodoe in Herentals. Wel 43 ondernemers en bedrijven leverden ideeën aan waarmee de partners met ervaring in wetenschapscommunicatie met kinderen (Natuur en Wetenschap vzw, Thomas More Kempen en Hidrodoe) aan de slag gingen, met de steun van de 5 gemeenten van Neteland en hun bibliotheken. Samen ontwikkelden ze 12 mooie STEM-pakketten die naschools aangeboden worden. Deze workshops situeren zich binnen de 3 transitieprioriteiten die de Vlaamse overheid naar voren schuift: energie en klimaat, circulaire economie en digitalisering.

-> Meer informatie op www.regioneteland.be/STEM

V-lab: het laagdrempelige “fablab” voor STEM-vakken in Thomas More hogeschool, campus Vorselaar

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het V-lab, een nieuwe, hoogtechnologische werkplaats waar leraren en studenten naar hartenlust kunnen oefenen en experimenteren met de nieuwste onderwijstechnieken voor STEM-vakken. Het V-lab is een laagdrempelige werkplaats met geavanceerde lasercutters, 3D-printers, VR-brillen, maar ook gewoon boren, zagen en allerhande handwerktuigen. Apparaten en gereedschappen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld didactisch materiaal te maken voor lessen. Ideaal dus voor leraren die een project op stapel hebben staan. Maar het kan ook gewoon een lesplaats zijn waar de leerlingen zelf aan de slag gaan. Op 24 januari krijgt u de kans om kennis te maken met het V-lab. Mensen die het V-lab al gezien hebben, kunnen gewoon vanaf 17u aansluiten voor het inhoudelijke programma.

-> Meer informatie en data op www.thomasmore.be/V-lab

Netwerkmoment op 24 januari voor leerkrachten uit de regio Neteland

Het STEM-partnerschap wil ook een netwerk zijn (en bieden) voor de leerkrachten van het secundair onderwijs (o.a. wiskunde, natuurwetenschappen, I(C)T, techniek, technologie, chemie/fysica, wetenschappen, biotechnologie, biochemie, apotheek en STEM). Ann De Vos (KVRi), Bart Jacobs (KOSH), Nele Deckx (De Vesten), Annelien Vermijlen & Lieveke Hellemans (Thomas More) volgen dat mee op namens jullie onderwijsinstelling.

Door de hervorming van het secundair onderwijs krijgen jullie met veel uitdagingen te maken, vakspecifiek maar ook omtrent STEM-onderwijs in het algemeen. We organiseren daarom op 24 januari een netwerkmoment voor jullie: om voor te stellen voor wat jullie bij ons terecht kunnen, om het V-lab te tonen maar ook om co-creatief samen te bekijken wat we in de toekomst voor u, uw school of uw vakdomein kunnen betekenen. Thomas More begeleidt de avond en zorgt ook voor een fijne ontvangst waardoor ook het netwerken zelf een plaats kan krijgen in het programma. Ook de vijf gemeenten, de partners inzake wetenschapscommunicatie en enkele bedrijven zullen aanwezig zijn. Echt de moeite dus!

Programma 24 januari

Vanaf 16u30       Onthaal en inloopmoment in het V-lab

17u00                 Verwelkoming, presentatie STEM-partnerschap (en het fablab van Thomas More)

17u30                 Co-creatie (evt. per graad of per vakgebied) over noden en uitdagingen in STEM-gerichte vakken

18u30                 Einde/netwerkmoment

-> Inschrijven is gratis maar wel verplicht, VOOR 23 december 2022, via het formulier hierboven.
-> We informeren bij de inschrijving alvast ook naar uw vragen of verwachtingen omtrent dit netwerkmoment. De hervorming van het secundair onderwijs maakt dat het voor vele leerkrachten wat zoeken is nu. We kregen al wat vragen tot ondersteuning (logistieke materialen voor het onderwijs), afstemming (bv. tussen scholen) en/of lesmateriaal (dat vooral in 2e en 3e graad ontbreekt). We willen samen met jullie bekijken waar we kunnen helpen.

Contact

Neteland

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Grobbendonk

Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O

Olen

Dorp 1
225O Olen
O14 26 31 11

Herentals

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Herenthout

Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21

Vorselaar

Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1