Najaarslezingen bib Neteland
Bibliotheek Neteland organiseert in het najaar van 2022 weer 5 boeiende lezingen in samenwerking met Thomas More. De lezingen zijn gratis. Inschrijven kan via www.regioneteland.be/lezingen of aan de balie van je bib. Het aantal plaatsen per lezing is beperkt.

Dinsdag 27 september 20.00 uur
Fake news & desinformatie – Tim Verheyden
Feestzaal Boekelheem, Olen
Met de komst van het coronavirus in 2020 werd Vlaanderen overspoeld met valse en foute informatie over het virus. Nepnieuws en desinformatie in de vorm van verwarrende berichten over het virus waren schering en in slag op sociale media, maar ook via mail en WhatsApp werden ze gretig gedeeld. Fake News werd wereldwijd een begrip toen Donald Trump tot Amerikaans president werd verkozen. Ook vandaag, nu hij geen president meer is; is de grens tussen feit en fictie soms heel erg vaag. Door Trump werd fake news een politiek begrip en de technieken erachter hebben intussen een grote impact op onze maatschappij. Desinformatie, bewust gemanipuleerde informatie, zal nog niet meteen verdwijnen. Hoe is het zover kunnen komen en wat kunnen we er tegen doen?
In deze lezing neemt VRT-journalist Tim Verheyden je mee achter de schermen van valse informatie, fake nieuws en complottheorieën: waarom en door wie wordt dat gemaakt? Tim vertelt hoe fake nieuws deel uitmaakt van een wereldwijde stroom aan desinformatie, die dient om ons allemaal te beïnvloeden.
Vrijdag 14 oktober 20.00 uur
De Rationeelste mens ter wereld – Ruben Mersch
Bibliotheek Herentals
Ruben Mersch is filosoof en bioloog. Hij schreef drie non-fictieboeken, o.a. over denkprocessen en discussietechnieken. Tweewekelijks verschijnt er een column van zijn hand in de Standaard.
Deze lezing bouwt verder op zijn eerste boek Oogklepdenken: waarom wij allemaal idioten zijn.
We zijn er vaak van overtuigd dat we rationele wezens zijn, maar is dat wel zo? De informatie die ons dagelijks overspoelt bevat vaak halve waarheden en soms regelrechte leugens. Toch nemen we veel van die informatie voor waar aan. Ruben onderzocht de valkuilen in ons redeneervermogen en ontmaskert de idioot in elk van ons. In zijn lezing ontdek je of ook jij vatbaar bent voor oogklepdenken.
Na een inleidende quiz licht Ruben toe waar en waarom de deelnemers in de fout zijn gegaan. Verwacht je aan een amusante tocht door een universum van herkenbare drogredenen, misvattingen, illusies en dwaalgedachten.


Donderdag 27 oktober 20.00 uur
Bitcoin voor beginners – Levi Haegebaert
GOC Ter Voncke, Herenthout
Steeds meer mensen ontdekken de bitcoin, de virtuele munt waarin je kan handelen zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. Sinds het ontstaan is de waarde van de virtuele munt spectaculair gestegen en nog steeds worden records genoteerd.
Hoe werkt Bitcoin nu precies? Wat is Blockchaintechnologie en wat zijn de toepassingen ervan?
Bitcoin-expert Levi Haegebaert geeft in deze lezing een helder inzicht in de technologie achter Bitcoin. Hij ontrafelt haarfijn de toepassingsmogelijkheden, mechanismen en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.
Donderdag 24 november 20.00 uur
Rusland en het Westen – Prof. Tom Sauer
Bibliotheek Grobbendonk
Onze wereld staat in brand, maar we kunnen die brand blussen. Tom Sauer, prof. internationale politiek (UA), pleit onomwonden tegen het doemdenken. Uiteraard moeten we eerst begrijpen waarom Poetin Oekraïne onveilig maakt en er nog altijd vijftienduizend kernwapens zijn.
Tijdens deze lezing beschrijft Tom Sauer haarfijn hoe al die bedreigingen niet zomaar uit de lucht komen vallen. De complexe gevaren in onze wereld hebben duidelijke oorzaken die we vaak zijn vergeten of negeren. De rode draad is het gevoel dat individuen en staten verbindt. Omdat ze zich genegeerd voelen, vallen ze ten prooi aan frustratie en woede. Met alle gevolgen van dien. We kunnen de strijd voor vrede winnen door te streven naar meer gezamenlijkheid.


Donderdag 1 december 20.00 uur
Echo’s uit de Kosmos – Prof. Katrien Kolenberg
Cafetaria Thomas More, Vorselaar
Alle mensen delen het firmament, dat bij heldere nacht schittert met sterren. We leven allemaal op een kleine, herbergzame planeet, onze Aarde, op haar baan rond een vrij gemiddelde maar toch bijzondere ster, onze Zon. We ervaren het Universum op onze eigen manier en bedenken steekhoudende verklaringen voor wat we rondom ons waarnemen.
De eeuwenoude vraag – of er elders ook leven zou kunnen bestaan – kunnen we nu meer dan ooit op een wetenschappelijke manier proberen te beantwoorden. In deze voorstelling maken we een reis door de Kosmos, van planetenbevingen over sterrengezang tot samensmeltende zwarte gaten, om uiteindelijk terug te komen tot die vraag: ‘Zijn we alleen?’.

Contact
Neteland
Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O
Grobbendonk
Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O
Olen
Dorp 1
225O Olen
O14 26 31 11
Herentals
Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O
Herenthout
Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21
Vorselaar
Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1