Najaarslezingen bib Neteland

Dompel jezelf onder in vijf boeiende lezingen die Bib Neteland dit najaar organiseert. Inschrijven kan online of aan de balie van je bibliotheek. Voor slechts 5 euro per persoon ben je erbij. Houders van een UiTPAS met kansentarief betalen 1 euro. En er is goed nieuws voor studenten en leerkrachten, zij kunnen gratis deelnemen op vertoon van studenten- of lerarenkaart.

Heb je een UiTPAS? Dan kan je een punt sparen!

Dinsdag 19 september om 20.00 uur
Stress, veerkracht, burn-out en bore-out – Hilde Mariën
Bibliotheek Olen

Burn-out en bore-out komen steeds meer voor, en bovendien bij steeds jongere personen. Het is één van de belangrijkste oorzaken van absenteïsme in elke beroepscategorie. Een burn-out of een bore-out komt niet uit de lucht vallen, maar heeft een lange aanloop. Preventie en tijdig ingrijpen is dus heel belangrijk.

Coach en spreker Hilde Mariën deelt waardevolle inzichten over burn-out en bore-out. Ze geeft je praktische tips om veerkracht op te bouwen en breinvriendelijk te leven en te werken. Kortom, belangrijke tips waar je echt iets mee bent.

Deze lezing kan je ook bijwonen via een live stream.

Dinsdag 3 oktober om 20.00 uur
#Niksnieuwjaar- Marlies Van Wemmel
Bibliotheek Herentals

In 2022 besloot Marlies Van Wemmel om een challenge aan te gaan: een jaar lang niks nieuws kopen. Ze doopte het project #Niksnieuwjaar. Het werd een boeiend jaar vol avonturen en zoektochten, maar ook een jaar van loslaten en leren leven in een compleet nieuwe en verhelderende mindset. Na dit jaar is Marlies klaar om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren.

In deze boeiende lezing legt ze haar basisprincipes en drijfveren uit aan de hand van vrolijke anekdotes uit een bewogen challenge.

Donderdag 26 oktober om 20.00 uur
WO II door de ogen van een minderjarige soldaat – Willy Boghe
Bibliotheek Herenthout

Duik met ons mee in het aangrijpende verhaal van Louis Boghe, een jonge boerenzoon, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog gemobiliseerd wordt. Tijdens de woelige eerste weken van de oorlog houdt hij nauwgezet een dagboek bij. Na het overlijden van Louis vindt zijn zoon Willy dit oorlogsdagboek terug en kijkt, aan de hand van deze aantekeningen, mee hoe het was om de oorlog als jonge kerel mee te maken. Willy bezocht ook de plaatsen waar zijn vader geweest was, tot in Duitsland toe waar hij krijgsgevangene werd. De ontbering is schrijnend maar zijn passie voor muziek hield hem op de been. Mis deze emotionele reis door een belangrijk stuk geschiedenis niet!

Deze lezing kan je ook bijwonen via een live stream.

Vrijdag 10 november om 20.00 uur
De sandwichgeneratie – dr. Erna Claes
Bibliotheek Grobbendonk

Heb je kinderen die nog rekenen op je hulp of kleinkinderen waarop je past? Ben je daarnaast mantelzorger voor (schoon)ouders, buren, vrienden die meer en meer beroep doen op jou? Voel je je regelmatig geklemd tussen allerlei verwachtingen en noden die vanuit die omgeving op je afkomen en verlies je jezelf maar ook de relatie met de ander uit het oog?

Tijdens deze lezing vertelt dr. Erna Claes, gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie en de cognitieve gedragswetenschappen, hoe je de balans kan bewaren tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf. Leer omgaan met verschillende rollen (crisismanager, oppas, klusjesman, …), tegenstrijdige gevoelens en verwachtingen, en ontdek hoe je bewuste keuzes kunt maken.

Deze lezing kan je ook bijwonen via een live stream.

Dinsdag 5 december om 20.00 uur
Eenzaam tussen mensen – Leslie Hodge
Cafetaria Thomas More in Vorselaar

Ondanks de talloze communicatiemogelijkheden voelen vandaag de dag zoveel mensen zich nog steeds eenzaam. Waarom overkomt dit ons? En, belangrijker nog, hoe kunnen we deze eenzaamheid tegengaan?

Laat je inspireren door psycholoog en journalist Leslie Hodge, auteur van het indrukwekkend boek ‘Eenzaam tussen mensen’, waarin ze eenzaamheid een gezicht geeft. Tijdens deze lezing gaat ze in op wat eenzaamheid betekent voor ons en onze gezondheid en onthult welke elementen deze eenzaamheid in stand houden. Maar wees gerust, Leslie reikt je ook handvatten aan om die eenzaamheid aan te pakken en een diepere verbinding in het leven te ervaren.

Contact

Neteland

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Grobbendonk

Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O

Olen

Dorp 1
225O Olen
O14 26 31 11

Herentals

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Herenthout

Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21

Vorselaar

Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1