Een betere gezondheid voor elk kind in Neteland


Het voorbije jaar werkten we binnen het scholenplatform Neteland rond het thema “gezonde scholen”. We kregen in het voorjaar een toelichting van Laura Vandeweghe (Vlaams Instituut Gezond Leven). Kinderen die gezond eten en bewegen zijn gezonder: zowel fysiek als mentaal. Dit heeft impact op het leren. Scholen kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Nadien gebeurde een bevraging bij alle 28 basisscholen uit de regio Neteland. De resultaten werden toegelicht op het netwerkmoment van het scholenplatform op 2 juni 2022 in Grobbendonk. Alle basisscholen van Neteland gaven aan mee te willen werken aan een sterk gezondheidsbeleid. Super fijn want zo kunnen we kinderen uit onze regio een gezondere toekomst bieden.

Met veel enthousiasme ging een werkgroep aan de slag die dit pilootproject in goede banen heeft geleid. Daarin zit niet alleen het Vlaams Instituut Gezond Leven en de 5 gemeenten van Neteland maar ook LOGO Kempen, PIDPA en water-doe-centrum Hidrodoe én AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders.

Doel is om alle scholen te laten evolueren naar een “gezonde school”. Dat kost tijd. We focussen voor de start op het drankenbeleid. Hierbij gebruiken we de aanbevelingen van “Gezond Leven” waarbij er zowel aan een aanmoedigingsbeleid is (promotie kraanwaterscholen, gratis water aanbieden) als een verbodsbeleid (geen gesuikerde dranken) wordt gewerkt.

Op 22 september 2022 stelden we in het scholenplatform Neteland het plan van aanpak voor. Dat hield in dat we stapsgewijs werken en gezondheid in de brede zin van het woord willen promoten:

  • (1) inzetten op gezonde drank (kraanwater op school in samenwerking met AquaFlanders, gebruik & promotie van kraanwater)
  • (2) inzetten op gezonde tussendoortjes en educatie over gezonde voeding
  • (3) nadien inzetten andere gezondheidsthema’s zoals beweging op school en mentale gezondheid

Samen vormen we een coalitie voor een sterk en moedig gezondheidsbeleid: alle 28 basisscholen uit Neteland doen mee (breed draagvlak, 8.790 leerlingen betrokken!) en de gemeenten kunnen dat mee promoten (communicatie). Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt van de regio Neteland een pilootproject en ondersteunt met alle expertise.

Op 17 ondertekenen alle directies en burgemeesters een engagementsverklaring “samen werken aan gezonde scholen in Neteland” ondertekenen. Dat gebeurt in belevingscentrum Hidrodoe in Herentals waar de vernieuwde belevingsruimte “Watermaker” officieel werd geopend.

De renovatie van de “Watermaker” is een mooi voorbeeld van upcycling en samenwerking. Voor het eerst werden bestaande exhibits herbruikt en gerecycleerd voor deze nieuwe tentoonstelling.

De scholen die aan alle voorwaarden voldoen van kraanwaterschool, krijgen een heleboel educatief materiaal, een label, banner en posters, een gratis nazicht van de waterkwaliteit door PIDPA en een leuke promotieactie via Neteland & AquaFlanders.

En ook voor de leerlingen is er nog een leuk iets aan verbonden: Herman Verbruggen (Marcske van de Kampioenen) is aanwezig als boegbeeld van de Kraanwatercampagne van AquaFlanders. Hij beloont ook één school uit elke gemeente van Neteland die creatief uit de hoek kwamen omtrent het thema van kraanwaterscholen. Het 1e leerjaar Klim-Op Bouwel (Grobbendonk), L4 Ibis Freinetschool (Herentals), de 2e graad van BS ’t Klavertje (Herenthout), klas 4A van De Knipoog (Olen) en klas 3A van VBS Windekind (Vorselaar) krijgen een “meet & greet” met Marcske en een gratis bezoek aan Hidrodoe!

Contact

Neteland

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Grobbendonk

Boudewijnstraat 4
228O Grobbendonk
O14 51 1O 2O

Olen

Dorp 1
225O Olen
O14 27 31 11

Herentals

Augustijnenlaan 3O
22OO Herentals
O14 28 5O 5O

Herenthout

Bouwelse Steenweg 8
227O Herenthout
O14 5O 21 21

Vorselaar

Markt 14
229O Vorselaar
O14 5O 11 O1